İngilizce okuma nasıl yapılır? İngilizce okurken nelere dikkat edilmelidir? Reading'in İngilizce öğrenimindeki yeri nedir? Nasıl reading yapılır? Reading yaparken bilmediğim kelime olursa ne yapmalıyım?
İngilizce Okuma Neden Önemlidir?
İngilizce Okuma Nereden Yapılır?
İngilizce Okuma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?
Öncelikle okuduğumuz metinlerin bizde var olan seviyenin bir üst seviyesinde olmasına özen göstermeliyiz. İngilizce öğreniminde ''The Input Hypothesis'' olarak adlandırılan bu sistem, var olan seviyenizi ''i'' olarak ele alırsak, yapacağınız okumaların ''i+1'' olması gerektiğini öneriyor. Örnek vermek gerekirse İngilizce seviyeniz A2 ise yapmanız gereken okuma seviyesi B1 olmalı. Var olan seviyeye zaten hakimsiniz, kendinizi dil yapısı ve kelime konusunda bir üst seviyeye alıştırmalısınız.
Okuyacağınız şeyler mutlaka ilgi alanınız veya mesleğiniz ile ilgili olmalı. Çünkü ilginizi çekmeyen bir şeyi kendi dilinizde bile okurken canınız sıkılacak, okumaya devam etmek istemeyeceksiniz. Ancak okuduğunuz şey ilgili olduğunuz bir konu olursa, bir yandan dilinizi geliştirirken bir yandan da yaptığınız aktiviteden keyif alacak, ilgi alanınız ile ilgili yeni kelimeler öğreneceksiniz.
Eğer okuyacağınız metin bir ödev, görev ya da araştırmak zorunda olduğunuz bir konuysa okumadan önce metne göz gezdirin. Skimming olarak adlandırdığımız bu okuma tekniği ile okuyacağınız metnin detaylarına girmeden ona göz gezdirip, ne okuyacağınız hakkında bir fikir edinmiş olur, ilk okumadan detaylarla vakit kaybetmemiş olursunuz. Bu da sizin yazıya daha iyi hazırlanmanızı sağlar.
Metni okurken tüm kelimeleri bilmenize gerek yoktur. Her kelimeye tek tek sözlükten bakmak, size vakit kaybettirmekten başka bir işe yaramaz. Metnin anlamını ve akışını etkileyecek kelimeleri bilmek yeterlidir.
Okuduğunuz metindeki kelimeler tahmin edebileceğiniz kelimelerse ''contextual guessing'' yapabilirsiniz. Yani okuduğunuz cümlenin gelişinden kelimenin anlamını çıkarabilirsiniz. Nasıl ''contextual guessing'' yapılır merak ediyorsanız buradaki yazıma göz atabilirsiniz.
Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not ettiğiniz bir kelime defteriniz olsun. Bu kelimeleri sadece Türkçe karşılıklarıyla not etmek en çok yapılan yanlışlardan biridir. Okuduğunuz metinde bu kelimenin geçtiği örnek cümle ile not edin ki, o kelimeyi nerede öğrendiğiniz aklınıza gelsin ve kelime sizde kalıcı hale gelsin.
Eğer YDS, YÖKDİL, YDT, TOEFL, IELTS gibi bir sınava hazırlanıyorsanız hikaye kitabı okumanızın hiçbir faydası olmaz. Sınavlarda size akademik makaleler soracakları için bu alanlarda okuma yaparak kendinizi geliştirmeniz gerekecektir.
İngilizce öğretiminde her zaman söylediğimiz bir söz vardır, ki bu sadece dil öğreniminde değil yaşamın pek çok alanında geçerlidir. ''Practice makes perfect'' Tekrar etmeyi unutmayın. Süreklilik çok önemli, bıkmadan, sıkılmadan, pes etmeden sürekli okuyun. Kısa sürede çok faydasını görecekseniz.
Okuduğumuz metinlerin bizim bir üst seviyemizde olması gerektiğini bilmiyordum,güzel ve aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz,teşekkürler,
YanıtlaSilYds çalışıyorum reading sorularını çözerken çok işime yaradı 👍👍
YanıtlaSil